Bilde av planter, hyssing, saks og papirlapper på bord
Foto: Kjersti Lunde Kambe // Istoria

Tusen takk 2017!

Er du fornøyd med året som har vært? Jeg liker å avslutte året med refleksjon over hva det har gitt meg, av godt og vondt, lærdom og utvikling.

Å avslutte året med ettertanke om hva det har gitt meg hjelper å sette ting i perspektiv og få et bedre overblikk. Og det hjelper på innstillingen for det nye året. Vi klarer ofte mer enn vi tror. Og vi har alltid noe å være takknemlig for.

Så, her har dere noe å tenke over. Hva har egentlig vært bra med dette året? Hva har vært mindre bra? Hva har du lært? Hva har menneskene i livet ditt betydd for deg? Hvilke utfordringer har du hatt og hvordan har du håndtert disse? Har du oppnådd målene dine? Hva har du hatt å være takknemlig for?

2017 har vært litt av et år for meg. Kort oppsummert har jeg lagt ned en bedrift og startet en ny. Ålesund Naprapatklinikk ble avsluttet i mars og Askeland naprapati og helse i Ølen tok imot sin første kunde i mai. Jeg har gått gjennom samlivsbrudd og et flytteprosjekt fra Ålesund til hjembygda Skjold. Mye på en gang, men jeg landet på begge beina og kom meg gjennom det. Det bruker å løse seg!

Livet går videre. Ålesund har fått sin plass i hjertet mitt.

Når jeg setter meg ned i fred og ro med kaffekoppen og reflekterer over de ulike spørsmålene dukker det ofte opp noen tankevekkere. Jeg bruker lese over målene og drømmen  jeg skrev ned for året. Noen har blitt realisert, noen har tatt nye vendinger, andre har ikke fått fokus som antatt. Det er det som er så fint, livet tar sine vendinger. Og selv om man til tider føler man ikke får utrettet så mye, får man oftes gjort mer enn man tror. Det er mye man kan dra frem i slike stunder, men akkurat nå ønsker jeg å holde fokus på det jeg har lært. Da puster jeg dypt inn og lar tankene få fritt spillerom. Hva har så 2017 gitt meg av ny kunnskap?

- Jeg klarer mer enn jeg tror. Når jeg ser tilbake på utfordringene året har gitt meg har det vært tøft, men jeg må si meg fornøyd med å ha stått i det.

- Det er viktig å våge, og ha tro på endring. Jeg er veldig glad for at jeg turte å ta et oppgjør med livet mitt og gjøre endringer for å kunne leve i enda bedre takt med verdiene mine.

- Om jeg tar en ting om gangen så blir alt mer håndterbart, oversiktlig og effektivt. Dette ble min redning. Når det har vært for mye å gjøre, forventningspresset har vært for stort eller beslutningene har blitt for krevende har hodet sluttet å fungere. Ingenting fornuftig kom ut av det.

- Å be om hjelp er ingen skam. Det er faktisk ganske nødvendig iblant.

- Minimalisme og materialisme har fått ny betydning. Ting er bare ting, de kan være nødvendige, men også fryktelig overflødige.

- Treningsrutiner er vel og bra. De kan dessverre veltes fortere enn svint.

- Å være takknemlig for det jeg har hjelper godt når jeg lengter etter annet og mer.

- Ha tillit til prosessen. Dette har jeg jobbet mye med for å godta. Det kommer det som skal komme, når det er ment for det. ‘If it doesn’t open, it’s not your door’.

- Nyt av prosessen. Også et punkt jeg har jobbet mye med. Ikke bare ha fokus på neste gjøremål, men livet her og nå. Prosessen er faktisk minst like viktig som selve målet i seg.

- Gode mennesker i flokken er det som betyr aller mest. Ah! Dette er bare så viktig. Mennesker som gir den gode samtalen, som deler interesser og verdier, som man kan være stille med, le og ha gode opplevelser med, og som kan gi og ta imot kjærlighet. Uerstattelig.

- Mennesker man møter og situasjoner som oppstår er der for å vise og lære oss noe. Noen skal man ha med videre, andre kan man la gå.

- Ensomhet kan føles vanskelig og vondt. Sårt punkt.

- Å drive for seg selv og bo alene er ingen god deal. En sparringspartner har vært sårt etterlengtet til tider, og veldig kjærkomment når de har dukket opp.

- Utsagnet ‘stillhet er en dør til indre visdom’ har virkelig fått blomstre. Stillhet er vel behøvelig i krevende situasjoner. Det hjelper til å lande i seg selv og finne svarene man søker.

- Ja, det går faktisk an å leve uten TV, helt frivillig.

- Egenkjærlighet er grunnleggende og utrolig viktig. Fryktelig vanskelig dette punktet altså. Lenge har jeg lett utover etter kjærligheten, når den viktigste er den man finner innover, hos seg selv.

- Å bruke tiden på det som gir mening og de man er glad i er avgjørende for å oppleve lykke. Gjør det du liker, med de du liker.

Til syvende og sist har 2017 virkelig vært et år for selvutvikling og lærdom. Veldig takknemlig for alt det har gitt meg! Da er det bare å praktisere det så godt som mulig, og ta imot det nye året med åpne armer :)

-Jorun

BESTILL TIME