Foto: Kjersti Lunde Kambe // Istoria

Må vi alle ha en drøm å jakte?

Livet er en reise. Det å drømme seg bort på denne reisen kan være deilig. Men trenger vi gjøre noe med det vi drømmer om? Er det greit å bare være?

For tiden føler jeg det florerer med utsagn som ‘følg drømmen din’, ‘sett deg konkrete mål for å oppnå drømmen’, ‘la drøm bli til virkelighet’ osv. Jeg kjenner det stresser meg, det trigger følelsen av å måtte prestere. Det påminner meg om ungdommenes valg om at ‘du kan bli hva du vil’. Jeg føler det å følge drømmen ofte kan handle om å prestere. Er det andre som kjenner seg igjen? Hvorfor er dette så viktig?

Kan ikke en drøm bare få være en drøm?

Jeg har mye jeg har lyst til her i livet. Noe velger jeg å gjøre noe med, andre ting flyter rundt i periferien. Kanskje blir drømmen virkelighet en dag, kanskje ikke. Vil det bety at jeg har feilet hvis det ikke blir noe av? Ville jeg ikke nok? Kanskje ikke. Uansett tenker jeg at så lenge vi er bevisste våre valg og verdier, så lenge vi gjør så godt vi kan ut fra våre forutsetninger, er ikke det godt nok da?

Det å ha drømmer tenker jeg i utgangspunktet er en god ting. Har du en drøm du ønsker å sette ut i live, liten eller stor, go for it!! Det å følge drømmen kan gi en utrolig stor drivkraft. Dessuten kan drømmer være med å bevisstgjøre oss på våre ønsker og verdier. Men når jeg tenker å gjøre noe med drømmen, opplever jeg ofte at det plutselig blir et mål. Det er da jeg blir redd dette drar over i prestasjon istedenfor. At det heller blir enda en ting vi kjenner vi må, bør eller skulle hatt gjort. Et nytt jag etter å oppnå noe mer. Dessuten tenker jeg at om vi skal gå for drømmen så er selve reisen minst like viktig! Ikke bare destinasjonen i seg.

Derfor tenker jeg heller nyt å være i prosess! Nyt dagen. Vær på reise. Slik er livet, en lang reise med ulike destinasjoner, mellomlandinger og forflytningsprosesser på forskjellige måter. Iblant kan vi ta snarveier, andre ganger krever det lengre og mer omfattende ruter. Noen ganger kan ventetiden bli lang, andre ganger går det fortere enn vi klarer å henge med. Iblant er det ukomfortabelt, men på den måten kan vi også nå nye høyder og destinasjoner. Gjør din egen reise. Hopp av toget om du trenger. Ta et nytt. Og tillat deg selv å drømme deg bort uten noe forventning. Nyt reisen, for det er i dag du er, ikke i går, og ikke i morgen.

Min drøm er å gjøre min egen reise. Ta valg ut i fra de verdiene som er viktige for meg her og nå. Lytte til kropp og sjel. Gjøre så godt jeg kan. Jobbe med det jeg brenner for. Leve med de menneskene jeg digger og i de omgivelsene jeg har det som best. Min drøm er å nyte reisen. Så tenker jeg destinasjonene faller på plass etter hvert.    

God tur :)

-Jorun

BESTILL TIME