En helt vanlig onsdag, på tur til Ryvarden i godt selskap.

Less is more

Liker dette uttrykket! Så sant i så mange sammenhenger. Jeg finner gleden i det å bare være. Og lar meg fascinere over den store hytteutfarten.

Less is more. Dette sitatet slår meg i ulike sammenhenger, og jeg har kjent en del på det i det siste. Kjente jeg ble inspirert av påskens hyttekaos og alle forventninger. Jeg må si meg ganske fascinert over all hyggen som skal oppnås i påsken. Da skal vi til fjells, gå på ski, slikke sol, spise kvikk lunsj og appelsin, drikke kakao, hygge, hygge og bare hygge. Gjerne en litt for stor menneskeflokk inn på en litt for trang hytte. Hele storfamilien, venneflokken, armer og bein, skiutstyr, påskeegg og mat. For alle må komme seg på hytta. Dette opplever jeg ikke bare er påsken, men litt generelt, haste seg gjennom ukedagene for så å kunne reise på hytta til helgen, for DA skal man slappe av og kose seg. Hva skjer egentlig? Jeg vet det finnes mange gode harmoniske hyggestunder på hytta, takk og pris. Men hvorfor denne trangen til å reise bort? Og det å oppleve noe hele tiden? Hva skjedde med kortreist hygge? Den gode hverdagen? Og gleden i det å være?

Men nok om hytteutfarten. Den var bare en tankevekker for meg. Tilbake til ‘less is more’. Direkte oversatt betyr det ‘mindre er mer’. Og det har jeg troen på. Jeg tror vi trenger mindre, for å få mer. Jeg tror det er viktig å våge og velge bort. Gi slipp, gå glipp av noe, si nei til en opplevelse, nei til noe av det materialismen og sosiale medier byr på. Jeg tror det er viktig å være tro mot seg selv, velge seg selv. Lære seg kunsten å si nei, nei til andre, ja til seg selv. Våge å gå motstrøms, velge sin egen vei, følge hjertet. Først da tror jeg den indre gleden kommer til sin rett.

Det er lett å bli tatt av dette dragsuget om å stadig ha mer. Eie, oppleve og utrette mer. Vi har all verdens muligheter i dag, det gjelder å få alt med seg. Og ikke skal vi bare ha og gjøre mer, det skal være så opplevelsesrikt og spesielt som aldri før. Eller må det det? Jeg vet med meg selv at jeg ikke ønsker å være med på denne karusellen, springe i hamsterhjulet, i håp om å innfri alle forventninger eller kunne vise til hva jeg har eller har gjort. Eller kanskje er det forventningene til oss selv som er verst? Jeg tror ofte vi kan være vår egen verste fiende på dette området.

Er du lykkelig? Har du noen gang vært det? Hvordan føltes det? Hvordan kjennes det ut for deg å være oppriktig glad? Glede er en av mine viktigste verdier. Den har faktisk blitt så viktig at jeg nå lar den trone helt øverst. Året 2017 var en snuoperasjon av et jobbeår for meg, derfor bestemte jeg meg en dag for at i 2018 vil jeg gjøre det som står i min makt for å få inn mest mulig glede. Jeg trenger det. Og jeg er på god vei. Det betyr ikke at jeg stråler og smiler til enhver tid, men den gleden jeg opplever kommer stadig oftere, og den kommer lenger og lenger innenfra. Den er min. Den er genuin. Og den gir meg en egen trygghet. En trygghet om at jeg selv har mye makt i å kunne skape mer av det jeg ønsker. Da jeg bestemte meg for å få mer glede inn i livet skrev jeg en liste over hva som gjør meg glad. Det var ikke vanskelig, ordene kom på løpende bånd og listen ble lang. Fascinerende egentlig, å ha en egen liste over ting som gjør meg glad! Jeg føler meg takknemlig og priviligert. Jeg har den lett tilgjengelig, en god påminnelse på tunge dager. Så sitter jeg dann og vann og reflekterer over de ulike punktene, hva jeg aktivt kan ta mer tak i, hva jeg lengter etter, hva jeg allerede har, hvor jeg vil holde fokus. Det hjelper for å tydeliggjøre og sette livet mer i perspektiv.

Det handler ikke bare om hva som gjør meg glad, men også hvilken grad gleden preger meg. Jeg føler på en dypere glede jo mer jeg kan slippe på forventninger, krav og frykt. Den blir dypere jo mer jeg klarer å stå i meg selv, ta egne valg, og ha eierskap i min historie. Den sanne gleden kommer ikke utenfra, den kommer dypt innenfra. Og der kan jeg virkelig føle gleden over de små ting. Gleden i det å bare være.

Jeg tror at dersom vi har mindre av ting, stress, forventninger, krav, sosiale medier og jag over ytre opplevelser, så vil det frigjøre mer tid og rom for det som virkelig er viktig for oss. Og jeg tror vi behøver mindre, for i det hele tatt å kunne kjenne etter hva vi ønsker mer av. Så er vi heldigvis alle ulike, og det er opp til hver enkelt av oss å finne vår egen gledesvei.

Og med det sier jeg Less is more! more or less… Ønsker deg gledesfylte dager :)

-Jorun

BESTILL TIME