Bilde av naprapati behandling
Foto: Kjersti Lunde Kambe / Istoria

Hvem er naprapat-Jorun?

Ja si det :) Har prøvd å formidle noen ord om meg som naprapat, hvordan jeg tenker og jobber med mine pasienter.

Som terapeuter er vi alle ulike. Uavhengig av hvilken utdanning vi har er vi alle individuelle mennesker. Vi kan ha ulike områder vi legger fokus på, ulike behandlingsmetoder vi liker å bruke, og ulike erfaringer vi danner oss. Alt etter hvilke utfordringer vi møter, interesser vi har og hvem vi er som person. Det kan derfor variere fra terapeut til terapeut hvordan vi jobber, selv om vi har samme bakgrunnsutdannelse. Dette gjelder både hvilke områder vi legger fokus på (som nakke, føtter, graviditetsplager, idrettrelatert osv), og hvilke behandlingsmetoder vi bruker (som manipulasjon, massasje, trykkbølge, akupunktur, trening osv). Det ene utelukker ikke det andre, vi finner våre ulike kombinasjoner. I mine øyne er ingenting bedre eller dårligere. Det gjelder å finne ut hva vi trives med, hvor vi vil legge kruttet. For når vi jobber med kroppen og mennesker er det vanskelig å bli like dyktig på alt. Vi vil derfor aldri treffe alle, for det handler også om personlighet og kjemi i møte med våre pasienter.

Selv er jeg opptatt av møtet med mennesker. Det å møte mine pasienter med åpenhet, nysgjerrighet, respekt og tid synes jeg er viktig. I mine seks år som naprapat har jeg absolutt fått størst erfaring innen rygg-, skulder- og nakkeplager. Stivhet, smerte og verk i rygg og nakke er vanlige problem jeg møter daglig. Hodeverk, skulder- og kneproblem dukker også ofte opp. Som naprapat er jeg opptatt av å tenke helhet og finne årsaken til problemet. Ofte kan årsaken ligge et annet sted en selve problemet. Eksempelvis er det viktig å jobbe med nakke, brystrygg og hele skulderområdet om man har problem med armer. Ved kneproblem er det viktig å tenke oven- og nedenforliggende områder som legger/føtter og korsrygg/hofter. Generelt tenker jeg også det er viktig å få med seg framsiden av kroppen. Det er ikke så ofte vi får vondt her, men min erfaring er at spenninger i halsmuskler, brystmuskler og hofteleddsbøyere spiller stor rolle for hodeverk, nakke-, skulder- og ryggplager. Rent behandlingsmessig bruker jeg mye muskelpressur der jeg trykker rett i de spente muskelpunktene. Til skrekk og gru for noen som synes dette gjør litt vondt, men belønningen kommer i ettertid :) Massasje kan være å foretrekke i andre tilfeller. Jeg jobber også med dry needling, dvs at jeg bruker akupunkturnåler på spente muskelpunkter. Om det er ‘låsninger’ i ryggraden bruker jeg oftes manipulasjon der det ‘knekker’, men kan også jobbe med roligere bevegelser, dette gjelder ikke bare ryggraden, men også andre ledd. Jeg prater også ergonomi og gir trenings- og tøyeøvelser der jeg anser det behøvelig, som vel og merke gjelder i de fleste tilfeller. Målet er jo at en selv skal kunne ta best mulig vare på kroppen. Ingen er like. Det å kunne tilpasse og tilrettelegge for den enkelte er viktig.

Jeg tror at både erfaringer og interesser er med og forme oss som terapeuter. At jeg har fått erfaring innenfor de områdene jeg har er noe tilfeldig, det styres jo av hva pasientene søker for. Og man blir bedre på de utfordringene man får. Selv har jeg tidligere vært plaget med hodeverk, og har også fått erfare en kropp som har fungert dårlig på ulike måter. Jeg har i stor grad erfart hva kosthold, søvn, trening, relasjoner og det å være høysensitiv betyr for kroppen, og tar med meg denne lærdommen i rollen som terapeut. De ulike utfordringene vi har hva gjelder jobb, bevegelse, søvn, mat, stress og relasjoner er typiske faktorer som kan sette seg som spenninger i kroppen. Så selv om jeg ikke jobber direkte med dette har jeg det med i bakhodet da de kan ha betydning for forventning og resultat av behandlingen.

Så, her har du litt om meg. Ønsker du et større innblikk i min naprapatverden er du hjertelig velkommen :)

-Jorun

BESTILL TIME